Creatine

  • Aanbieding

    CREATINE

    7.97
    Toevoegen aan winkelwagen

Wat is creatine?

Creatine is een stof die aangemaakt wordt in je eigen lichaam en deels verantwoordelijk is voor de energiebevoorrading van je spieren. Het menselijk lichaam produceert gemiddeld één tot twee gram creatine per dag. De exacte hoeveelheid creatine verschilt uiteraard per persoon. 

Naast de hoeveelheid creatine die je lichaam produceert kan je extra creatine opnemen uit voeding. Vis en vlees zijn creatine rijke voedingsstoffen. Echter, krijgen steeds meer mensen extra creatine monohydraat binnen door middel van shakes. De hoeveelheden creatine monohydraat die te verkrijgen zijn met shakes liggen namelijk vele malen hoger dan de creatine hoeveelheden die te verkrijgen zijn uit een gemiddelde portie vis of vlees. 

Wat doet creatine?

De belangrijkste werking van creatine is je spieren voorzien van energie. Door extra creatine te gebruiken krijgen je spieren het vermogen om zwaarder en langer te trainen. Je spieren raken minder snel vermoeid waardoor je meer herhalingen aankan en langer op maximaal gewicht kan blijven trainen. Daarnaast zorgt creatine dat je spieren sneller herstellen door de spierschade na een inspanning te beperken. In plaats van hevige spierpijnen is jouw lichaam sneller klaar voor de volgende training. In combinatie met voldoende eiwitten en training kan creatine jouw spiermassa in rap tempo doen toenemen.

Hoeveel creatine neem je per dag?

De juiste hoeveelheid creatine om per dag te nemen verschilt per persoon. Dit heeft te maken met de hoeveelheid creatine die jouw lichaam uit zichzelf produceert en jouw lichaamsgewicht. Idealiter neem je maximaal 0,3 gram creatine monohydraat, per kilo aan lichaamsgewicht, per dag. Weeg jij 90 kilo dan zou je maximaal 27 gram creatine per dag mogen innemen voor maximaal één week. Verder is het ook belangrijk om te variëren qua dosering om te voorkomen dat je lichaam de natuurlijke aanmaak van creatine remt. Lees hieronder hoe je creatine voor een langere periode effectief kan gebruiken. 

Hoe lang kan je creatine gebruiken?

Creatine kan je langdurig gebruiken zonder je gezondheid schade aan te brengen. Wat wel van belang is dat je creatine op de juiste manier gebruikt. Je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid aan creatine opnemen. Continu een hoge dosis aan creatine innemen heeft dus geen invloed. 

Als je creatine voor een lange periode effectief wilt gebruiken moet je afwisselen qua doseringen per week. Een week met een hoge dosering (0,3 gram, per kg, per dag) volg je op met 4 tot 6 weken met een lage dosering aan creatine (0,03 gram, per kg, per dag).

Wanneer en hoe gebruik je creatine?

Het moment waarop je creatine gebruikt is niet belangrijk. Voor de training, na de training of verspreid over de dag, het mag allemaal. Het is vooral belangrijk dat je de juiste hoeveelheden consequent inneemt. Of het nu een week van hoge dosering betreft of de langere periode van lage dosering. Voor een maximaal resultaat zul je de discipline moeten opbrengen om elke dag de aanbevolen hoeveelheid aan creatine in te nemen. 

creatine: de nadelen en voordelen

De belangrijkste nadelen en voordelen van creatine op een rijtje. Er is veel informatie beschikbaar omtrent het gebruik van creatine. Wij van Shake4shape hebben de belangrijkste nadelen en voordelen voor je uitgewerkt. 

Nadelen

Tijdelijke toename van gewicht:  Creatine zorgt ervoor dat je lichaam en met name je spieren meer vocht vasthouden. Doordat je spieren meer vocht vasthouden zal je tijdelijk aankomen. De spierdefinitie is lager omdat je spieren minder “droog” zijn. Is het voor jouw sport of trainingsdoelen van belang om een streefgewicht te behouden dan kan het gebruik van creatine tijdelijk ongunstig blijken. Uiteraard kan je na spiermassa te hebben opgebouwd je lichaam weer droog trainen. Van belang is hier rekening mee te houden in je schema om zo op tijd weer op jouw streefgewicht te zijn. 

Duursport:  De effectiviteit van creatine voor sporters die deelnemen aan duursporten is nog niet bewezen. Enerzijds verhoogd het je kracht anderzijds is het vasthouden van extra vocht minder gunstig voor duursporten. 

Nieren:  Er zijn onderzoeken die beweren dat creatine mogelijk van negatieve invloed kan zijn op de nieren. Deze onderzoeken zijn beperkt en gehouden voor een korte periode onder een kleine doelgroep. Het gebruik van creatine volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een langere periode is uit grondig onderzoek bewezen niet schadelijk te zijn voor je nieren. Creatine is dan ook veilig te gebruiken zonder nadelige gevolgen voor je gezondheid. 

Mocht je twijfels hebben vanwege je medische achtergrond dan raden we je altijd aan eerst navraag te doen bij een arts of diëtist. 

voordelen

✔ Toename van kracht en spiermassa bij krachttraining en explosieve inspanning
✔ Versnelde spieropbouw bij voldoende inname van eiwitten.
✔ Verlaagde spierschade na intensieve inspanning zorgt voor een sneller herstel zodat jij lekker kan doorpakken met je trainingsdoelen. 

wat is de beste creatine?

Creatine is in verschillende vormen te verkrijgen van supplementen tot aan shakepoeders. De meest gebruikte vorm van creatine is creatine monohydraat. Creatine monohydraat kenmerkt zich door een snelle opname in het lichaam. In onze creatine potten vind je dan ook creatine monohydraat om jou snel op weg te helpen.

Creatine kopen en morgen al starten?

Voor 20.00 uur je creatine kopen betekent dat je morgen al kunt beginnen met het bouwen aan een beter functionerend en mooier lichaam. De tijd om eraan te werken is nu, wacht niet langer. Wanneer jij voor €75 of meer bestelt, wordt het gratis thuisbezorgd. Creatine kopen bij Shake4shape is daarom altijd een goed begin!